För coachning och kommunikation som förändrar.

+46 0704 06 66 81

Med jämna mellanrum trendar olika inlägg på sociala medier. För något år sedan läste jag dikten dikten ”Too much woman” av sexualitets doulan Ev’yan Whitney för första gången. Nu syns den igen i flera flöden jag möter. Ofta från kvinnor som jag kan förstå triggar sin omvärld men också från kvinnor som i mina inte på något sätt kan ses som ”för mycket”. Men det är vår egen perception av omvärlden som formar vår självbild och bygger alla dessa onödiga och begränsande tankar. Som tillåter andra att bestämma när och hur du är ”för mycket”.

Dikten, som är översatt till svenska av en Kristina Turner, inleds med meningen ”Där går hon. Hon som är ”för mycket”. Hon som älskar för mycket, frågar för mycket, vill för mycket.” Och jag slogs lika mycket av den strofen första gången jag läste det som nu. Kanske för att min uppfattning är att jag mer eller mindre hela mitt liv fått höra att jag frågar för mycket. Är för rakt på sak. Ifrågasätter. För när jag inte förstår, då frågar jag. När någon säger något som ”inte stämmer” eller går ihop för mig vill jag gärna förstå. För mig är det logiskt men många har uppfattat det som nyfiket, närgånget eller burdust. Andra har tvärtom välkomnat mina frågor och sett det som ett tecken på engagemang.  De har sett min uppriktighet som frigörande och ibland fått nytt perspektiv när de behövt förklara sina resonemang och känslor på annat sätt. Mitt raka utforskande är idag en av mina främsta styrkor som coach, men det har tagit lång tid att helt ut uppskatta den delen av mig. För den har ju också varit en stor del av det som omvärlden sett som ”fel”.

”Där ställer hon till besvär med sina krav |…|Hon riskerar allt för att ge sin kropp och själ det de behöver. Hon är farlig.”

Jag har av både nära och omgivning ibland fått höra att jag är en drömmare eller exhibitionistisk när jag velat följa min dragning mot kommunikation ihop med min kreativa ådra med teater, konst och musik. Fått höra att det är flum och att jag bara vill synas. Mötts med ljumma reaktioner när jag bjudit in till föreställningarna under min teaterpedagogutbildning. Och omvärldens reaktioner och kommentarer har länge påverkat min självkänsla och mitt mod. Jag hade exempelvis en gång en sambo som, när jag ville läsa kommunikation på universitetet, övertygade mig om att jag inte behövde det.

”– Du ska plugga något som du behöver, matte är vettigare än kommunikation.
Du kan ju redan snacka.”

Och jag lyssnade på honom. Inte på mig själv. En halv termin satt jag där och försökte se min mening med matematiken och bli lika entusiasmerad av derivata som min lärare var. Det gick inte. Jag hoppade av. Först matematiken och sedan även relationen. När jag några år senare tog min kommunikationsexamen och fick mitt första jobb som kommunikatör kände jag att jag landat rätt. Att hjälpa andra att nå ut och nå fram med sina budskap, både i skrift, i bild, verbalt och fysiskt. Jag vet idag att jag är en pedagog, inspiratör och kreatör som är bra på att leda grupper. Att jag just genom min personlighet, historia och talanger har en unik verktygslåda att jobba med. Och genom att våga ta plats och dela med mig får jag andra att växa och våga mer själva. Det är magiskt.

Författaren i dikten beskriver också ”myckenheten” som en gåva. För när du lever nära dig själv, nära till ditt skratt och följer din övertygelse och inre dröm kan du också inspirera och förändra någon annans liv. Genom att vara den du är kan du väcka andra från sina inrutade och trygga rullbandsliv. Ge perspektiv, sätta igång saker, frigöra och ställa saker på sin spets. Och det kan förändra världen. Som dem (inte bara kvinnor) som gått till historien. Alla de som gjort sin röst hörda och vågat stå på sig på vägen mot sin vision. Oavsett om det gällt att skapa BH:ar, bygga flygmaskiner eller uppfinna glödlampor. Tänk om de hade lyssnat till alla som sagt att det var övermodigt, att de vill för mycket och borde tagga ner. Nej.

Så, oavsett om du blivit kallad något nedlåtande eller inte så lita på den du är och de gåvor du fått i livet. Se vad du kan göra med dem. Berätta din historia. Ta plats. Genom det kommer du att hjälpa någon annan.

Gillar du detta inlägg så följ Starman Communication | Facebook eller KristinStarman | Instagram för fler tankeväckande poster i ditt flöde.