För coachning och kommunikation som förändrar.

+46 0704 06 66 81

Att hålla vad man lovar är ett nobelt karaktärsdrag. En stor del i att kunna leverera på sina löften är att också veta sina begränsningar. Att kunna sätta rimliga mål samt att våga kommunicera dem. Så att varken du eller någon i din omgivning behöver känna sig sviken. Om det så bara är ett blogginlägg…

När jag startade denna adventsblogg var intentionen att göra ett inlägg dagligen fram till julafton. Jag gillar att skriva och ser det som en utmaning för mig själv och ett sätt att få ner tankar på pränt. Jag kan dock inte skriva om jag inte har en idé eller känsla för det jag skriver om och jag har begränsat med tid att arbeta med texten. Den här helgen visade det sig att båda parametrar sammanföll och gårdagens inlägg uteblev. En del av mig började känna press redan på morgonen igår. ”Du måste få ut ett inlägg per dag” började min inre ”presterare” påpeka och hötte med fingret i luften. –”Vad är det för adventsblogg annars?” Bakom henne stod ”Perfektionisten” och nickade uppfordrande med armarna i kors över bröstet. Jag började känna mig stressad och såg hur jag var på väg mot ett misslyckande. Att inte leverera.

Lyckligtvis har jag genom min utbildning (och påföljande års tid med kloka samtal och timmar med diverse författare i öronen) lärt mig att se mina gränser och delpersonligheter bättre och ifrågasätta dem mer. Jag frågar nu därför min presterare –”Vad exakt är det jag ska leverera? Och till vem? Vem är jag att tro att folk sitter som på nålar och väntar på mina inlägg? (Inlägg som dessutom hitintills kommit mitt i natten?) Och varför gör jag egentligen detta?” Summan av svaren blir -”Kristin, sluta ta dig själv på så stort allvar!”

När jag presenterade min återupplivade blogg på Facebook skrev jag följande kommentar:

”Jag utlovar ingen som helst struktur utöver att det inte finns någon” och att ”målet är nu en adventsblogg fram till jul”.

För jag vet att jag drivs och motiveras av inspiration samt att min akilleshäl är tiden. Det går att se som en sorts friskrivningsklausul men det är, i min värld, en sund målsättning som utmanar, är genomförbar och mätbar men inte tvingande. Om jag inte skriver varje dag fram till jul, vad händer då? Har jag misslyckats då? Nej, det har jag inte, jag har ju inte ens lovat varje dag. Det hade varit fantastiskt att leverera det men oavsett vad kommer jag att ha skrivit många texter som annars inte skrivits. Jag kommer att ha delat mina tankar med världen och påverkat någons dag och redan nu hör flera av sig och kommenterar eller tackar för olika insikter. (Tack förresten till er som kommenterar och gillar! Ni är modiga och sprider glädje tillbaka till mig.)

Så dagens lucka blir nu en sammanslagning av helgens tankar. Om hur vi ofta själva sätter upp mål som är högre än vad omvärlden förväntar sig och som helt i onödan får oss att slå på oss själva. Jag ser det ofta hos mina klienter också. Känslan av att aldrig riktigt vara nöjd med det de levererar, både i jobb, privat eller i relationer. Vi brukar då prata målsättning och sätta tre olika målnivåer.

  • Bra nog nivån.
  • Nöjd nivån.
  • Riktigt nöjd nivån.

I mitt fall hade ett kärnfullt och hjärtligt inlägg varje dag med start från den 1 december med minst tre kommentarer och över 10 likes varje dag varit fantastiskt. En nivå när jag känner mig nöjd är 6 bra och tänkvärda inlägg per vecka med minst två kommentarer och sju likes per inlägg. En bra nog nivå är 5 bra inlägg per vecka med ett par likes. När vi vet vad vi förväntar oss och önskar se för resultat är det enklare att veta när vi är i mål och när vi kan ”slappna av”.

Så utifrån min måttstock kan jag nu, utan dåligt samvete, slänga ihop helgens tankar i ett inlägg. Jag anpassar utifrån hur mitt liv ser ut och behåller lusten att skriva. För om jag skall leva upp till syftet med inläggen, som är att få fler att må bättre, så gör jag också mest nytta om jag levererar material med vettig kärna.

Så varsågoda, lucka 4-5, en dubbelt så vettig insikt!
<3

Gillar du detta inlägg så följ Starman Communication | Facebook eller KristinStarman | Instagram så får du fler tankeväckande poster i ditt flöde..