För coachning och kommunikation som förändrar.

+46 0704 06 66 81

Tänk på ditt liv som en bok. Den är uppbyggd i kapitel. Vissa kapitel är jobbiga att ta sig igenom medan andra är spännande. Just nu är du i ett kapitel. Vad vill du att nästa skall innehålla? Ser du fram emot nästa kapitel eller tänker du att det kan vara något besvärligt, så du håller dig kvar i ditt nuvarande kapitel så länge du kan? Läser om samma texter om och om igen?

Den här metaforen talade till mig när jag lyssnade på en föreläsning med Mel Robbins. En kvinna som under en längre period var så låg och (i sina egna ögon misslyckad) att hon mer eller mindre hade isolerat sig i sovrummet. Tillslut fick hon nog av sin självömkan och sa till sig själv att gå upp. Hon kände att hon inte kunde fortsätta så här. Livet hade mer att erbjuda. ”Jag kommer att räkna ner från 5 och sedan går jag upp. För att aldrig lägga mig såhär igen.” Och så räknade hon ner och skapade sig ett nytt liv genom att använda just 5-sekunders principen.

Principen handlar om att lyssna på de ingivelser och impulser som kommer från den kloka delen av dig. Du vet de där tillfällena du känner att det bara känns rätt. När det finns en naturlig dragkraft och du blir inspirerad och lite upprymd av tanken på vart det skulle kunna leda. Kalla det din intuition eller din magkänsla. Du bara ”vet” att det är rätt!

Teorin är att när du får en insikt eller impuls över det du vill göra så måste du fysiskt agera på den inom fem sekunder. Annars tar tvivel och gamla hjärnspöken över för hjärnan har i huvudsak tre uppgifter (som den tar väldigt allvarligt):

  1. Hjärnan registrerar händelser och katalogiserar dina minnen.
  2. Hjärnan  sköter dina kroppsfunktioner
  3. Hjärnan skyddar dig från fara.

Och nya saker som är okänt eller oprövat är per definition farligt. Så se till att agera snabbt innan hjärnan överanalyserar.

 ”When you stop and think, when you hesitate, and when you feel uncertain, you are signaling to your brain that something’s wrong.”

Sen måste impulsen också vara knuten till ett mål. Har du målet klart kommer kroppen och hjärnan skicka många impulser till dig för att hjälpa dig nå det. Den tredje delen i principen är att utmana dig själv och agera på det som kommer upp. Det kan vara svårt och det är då du räknar ner. 5-4-3-2-1-Gört! (Bifogar ett av många klipp som finns på Mel Robbins om detta)

Det fungerar på samma sätt oavsett vilket mål du vill gå mot och kapitel du vill börja skriva. Det kan vara att börja säga ifrån för att bli bättre på att sätta gränser. Det kan vara att hålla tyst för att bli mer lyhörd eller ringa sina vänner för att få ett rikare socialt liv. Men det bästa är att det är du som är författaren. Du bestämmer nästa kapitel. Så gör det läsvärt!

Gillar du detta inlägg så följ  Starman Communication | Facebook eller KristinStarman | Instagram för fler tankeväckande poster i ditt flöde.