För coachning och kommunikation som förändrar.

+46 0704 06 66 81

Jag planerade att skriva ett inlägg om traditioner. Om mina jular som barn och en julkänsla som fortfarande bubblar på insidan likt kolsyran i en skakad julmust varje år. Jag började skriva men det tog stopp. För traditionerna så som jag lärde känna dem en gång gick sönder och firas inte mer.

När jag var liten firades julen som bäst hos farmor och farfar tillsammans med kusinerna. Ur mitt perspektiv som barn var det en av de bästa helgerna på året. Jag minns inte så mycket vad jag fick i julklapp men jag minns känslan av gemenskap, att vara tillsammans och att tillhöra. Och jag minns känslan när det inte fanns kvar. Min familj och jag firar fortfarande fina jular men det ser lite olika ut från år till år, inga självklarheter på rutiner och jag inser att jag för tillfället kanske är lite traditionsförvirrad.

Jag kommer inte gå in på det mer än så just nu men, av de närmre 40 jular jag (mer eller mindre medvetet) firat så håll med om att, 2020 sätter julfirandet både på tvären och på sin spets.

Jag tror att det är fler än jag som tvingas utvärdera sin syn på firande, julklappar och familjerelationer lite extra. Pandemin gör att vi inte kan ses på samma sätt och vissa förändringar behöver ske. Så vad är viktigt? För dig dig? Varför firar du/jag/vi som vi gör?
Jag har tagit fram en frågemodell som kan förtydliga tankar och känslor. Testa gärna. Fråga dig (och fyll i):

 • Hur funkar julen för mig/oss?
  Julen går till såhär_______________________________________________________
  och det får mig att må/tänka/känna______________________________________
 • Hur upplever du dina jular?
   När jag tänker mig samma typ av firande i tio år till känner jag mig_____
 • Om jag/vi skulle ändra något. Hur skulle jag/vi vilja ha det?
  Jag längtar efter en jul som _______________________________________________
 • Vad gör jag/vi för att närma mig/oss det?
  Mitt nästa steg för att närma mig min julvision är________________________
  ____________________________________________________________________________

Du behöver inte dela dina svar men dela gärna med dig av dina tankar kring detta!

Kram på er!

Gillar du detta inlägg så följ Starman Communication | Facebook eller KristinStarman | Instagram för fler tankeväckande poster i ditt flöde.